Pages

Kek Lobak Merah Dhia / Dhia Cake Carrot

Salam buat semua reader. Apa habaqq? Kihkihkih.Berangan konon-kononnya nak loghat utara. Tak adalah. Oh ya,hujan tak kat tempat masing-masing? Sini pun dah mendung. Sempat juag jenguk luar tingkap. Tak nak cerita panjang,cuma nak cakap berjaya juga buat kek lobak merah atau omputihnya Carrot cake. ^^ Janganlah pelik,sedap je rasanya. Kihkihkih,puji diri sendirilah kan gamaknya. . Sebenarnya Cik Dhia nak share resepi kek ni,tapikan,buku resepi mana ya? Rasanya ada je semalam atas meja ni. Haaa,cepat cakap siapa ambik? Kihkihkih. Jangan risau. Resepi semua dah dalam kepala da. Hahaha! Terasa riak disitu ya. Jom terjah resepinya.



Kek Lobak Merah Dhia / Dhia Cake Carrot

Bahan-bahannya :
2 cawan tepung *
1 1/2 sudu teh baking powder *
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manus (cinnamon powder) *
1 sudu teh soda bikarbonat *
2 sudu teh esen vanilla
1 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan gula halus
2 cawan parutan lobak merah (carrot)
4 biji telur
Kekacang *ikut suka. Cik Dhia guna walnut yang telah dicincang.

Cara-caranya :
  • Segala bahan kering (yang bertanda *) diayak dan diketepikan.
  • Pukul telur hingga kembang, masukkan gula halus, pukul lagi hingga kembang. Masukkan minyak dan esen vanilla. Pastikan sebati ya. ;)
  • Masukkan bahan-bahan yang di ayak tadi, gaul hingga sebati ya.
  • Masukkan parutan lobak merah/carrot dan kekacang. Gaul adunan dan tuangkan ke dalam acuan. Kalau nak senang angkat, boleh gunakan kertas minyak. Senang dan mudah.
  • Bakar pada suhu 180C selama 45minit/1jam.
  • Siap! Tunggu sejuk barulah potong ya.
Oh ya, kek carrot ni sedap juga kalau buat frostingnya dengan cream cheese. Cik Dhia tak buat sebab,yang nak makannya mak ayah. Mak ayah tak berapa minat cheese ni, so tak payah buatlah kan. Tapi untuk raya haji nanti, Cik Dhia nak buat dalam cupcake. Boleh letak cream cheese. Nanti Cik Dhia kongsi resepi ya. Sebab untuk raya haji ni, nak buat spesial sikit tambahan dalam kek ni. Apa dia? Nanti Cik Dhia kongsi. ;)

Versi cupcake. Eh! Bukan cupcake,versi kertas kuih raya. Saja je try. ;)
Lot's of love,
Cik Dhia Afiqah

No comments:

Post a Comment