"The User Profile Service failed the logon” error message. What to do?

Assalammualaikum dan Hello!

How are you? I really hope my readers tak kisahlah setia ke tidak,setakat singgah ke apa ke, harapnya everything will be okay, and fine. Alhamdulillah, Cekqa pun semakin sihat gamaknya ni, gemuk kuasa 8968585879. But, I don't care, gittew. 

Based on topic, last week adalah mimpi ngeri. Sebab, bila nak log in profile sendiri kat lappy, sangkut. Password dah betul dah, rasa macam tak ada tukar. Bila masukkan password je, mesti keluar perkataan "The user profile service failed the logon". WTF! What the fish okey, jangan nak mencarut je. Hahaha! Blank kejap masa tu, puas fikir, rasa macam tak tukar password. Haih! Bosanlah gamaknya. Bila dah malas nak layan penyakit dia ni, Cekqa pun shut downlah. Satu hari setengah jugalah beku tak tahu nak buat apa, movie pun tak leh tengok. 

Esoknya, Cekqa pun try find the solution for this problem, so let me guide youolls yang mengalami benda yang sama dengan cara yang paling ringkas sekali. Hiks!

Firstly, lappy mesti dalam keadaan "SAFE MODE",which mean, before pop out the windows logo, make sure tekan F8. Nanti, akan keluar tiga choice, which is; Safe Mode / Safe Mode with Networking / Safe Mode with Command Prompt. Maka, pilihlah "SAFE MODE". But, janganlah tetiba terkejut sebab semua besar je segala icon, background pun hitam, chill okey? 
Secondly, pergi ke logo windows and search "REGEDIT",then press enter.  
Next, cari ni;
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\ CurrentVersion\ ProfileList.  
Dapat dah? Okey, Then, akan jumpa file yang "S-1-5-bang bang boommmm nombor bebanyak" kan? Mesti ada satu file yang diakhiri dengan .bak and lagi satu takde kan? Senang je, rename balik dedua file tu. Right-click, lepas tu rename, yang file ada .bak, buang .bak, yang tak ada .bak, tambah .bak.
Last step, pergi kat file yang tiada .bak tu,cari "RefCount", value data "0" dan "State", value data "0"Okey, dah! Close semua tab, lepas tu restart. 
Dan,dengan bangganya riak takbur whatapp enciksuami kata dah pandai settle masalah lappy. Dan, dan enciksuami cakap, dia dah tahu dah nak buat macam mana tapi tak yakin Cekqa boleh buat. Hello! Isteri awak Alhamdulillah sedikit bijak. Hiks! Dan, malam tu kemain marathon tengok cerita korea. Hahaha. 

Selamat mencuba and releks okay? Benda boleh settle. Hiks!  

Nasi Dagang Pak Malau, Langkawi | Entry Bergambar

Assalammualaikum and very good morning,again! 

Gigih kan Cekqa marathon update. Al-maklumlah, nak naikkan static pelawat blog. Hahaha! Loser sangat perangai tu. Okey, dari Melaka ayuhlah kita ke Langkawi! Sebenarnya, dah basi dah cerita pasal Langkawi ni, sebab pergi bulan Januari. But, who care? Hahaha. Nak juga cerita. 

Once again, pasal makananlah kan. Manalah tak gemuk lakibini ni haa. Tak apalah, asalkan sihat masih dalam kawalan, InsyaAllah tak ada apa-apa. Nak dijadikan cerita, kalau korang search pasal Langkawi, mostly orang akan suggest pergi makan kat Warung Nasi Dagang Pak Malau, top 10! Iyelah, takkanlah kat tempat sendiri makan nasi ayam, pergi tempat orang pun nasi ayam. Eh! Kesian nasi ayam disalahkan, contoh je okey. Hiks!

Nasi Dagang Pak Malau! 



SubhanaAllah, view dia memang cantik. Mendamaikan dan sejuk mata memandang. Sawah luas terbentang dan di kelilingi dengan gunung-ganang. Aduyai! Bila makan tu feeling-feeling gittew. Hahaha. Oh ya, Cekqa singgah makan kat sini around 9am on the way nak pergi SkyCab Langkawi. Satu jalan je youolls. So, let check it out!


Inilah kedainya. Comel je, dahlah view cantik ngadap sawah tu kan. Oh ya, gambar rumah yang kat atas tu merupakan, Homestay Pak Malau. Senang kalau duduk situ, pepagi celik mata sarapan dah depan mata. Hiks. Lokasi untuk ke Nasi Dagang Pak Malau ni begini;
GoogleMaps/Waze : Masjid Bukit Temin,kedainya memang kat jalan utama.  
Hari Isnin merupakan hari cuti bagi kedai ni okey? Kalau nak buat tempahan pun boleh, nombornya seperti didalam gambar di bawah; 012-271 1977. Pilihan lauk yang akan dihidangkan kepada tetamu adalah seperti berikut;
Kambing Kurma ; RM13 / Ikan/Ayam Gulai ; RM7 / Daging Kerutub ; RM8.00 / Ayam Goreng Rempah ; RM8.00. 




Haaa, gitulah nasi dagangnya. Cekqa adalah seorang yang tak berapa minat dengan nasi dagang actually, sebab meleket-leket like that plus sebab pulut kan. Heee, but! Nasi Dagang Pak Malau ni Cekqa memang tak boleh tolak, dahlah berasnya panjang-panjang, sticky dia kurang but masih sedap. Kuah gulai dia cukup rasa, masin pedas manis dia boleh pergi. Cekqa bagi 5 bintang. Hiks! Bila makan semua senyap je, sebab menikmati. Permandangan cantik, makanan sedap, nak kata apa lagi? Kedai ni,standard hotel okey. Sebab apa Cekqa cakap macam tu, sebab dia punya pinggan dan sudu, memang macam kat hotel, tengok jelah gambar kat atas ni. Kenn?


Bila dah habis makan, kita pun bergeraklah menuju ke SkyCab Langkawi. Dia punya kenyang tu bawa sampai ke petang, bila balik lalu lah kedai Pak Malau ni, but dah tutup sebab waktu operasinya jam 8am-2pm. Jadi, buatlah pilihan yang tepat. Hahaha!

Selamat BerPak Malau! 


Kuih Keria Antarabangsa & Laksa Limbongan, Melaka | Entry Bergambar

Assalammualaikum and very good morning. 

Power sangat tenaga Cekqa ni pukul 5.15am update blog. Bukan apa, tak boleh nak lelap pula, so kita updatelahkan. Plus minus, sejak dua menjak ni, rasa panas lak. Ke Cekqa je yang rasa? 

Based on tajuk yang diatas, today Cekqa nak story pasal kuih keria dan laksa. Oh my oh my! Favourite okey?! Siapa sama dengan Cekqa? Kita sep-sep sikit okey? Usually, kalau Cekqa balik kampung kat Negeri Sembilan, antara tempat yang akan Cekqa pergi,Melaka. Kau pergilah banyak kali Melaka tu, mesti tak bosan. Kan? Betul tak Cekqa kata? Still lagi, oh my oh my, sedapnya makan tu, sedapnya makan ni. What?! Banyak kali kot kau pergi Melaka, Hahaha! Melaka best kot! 

Lokasi kedai ni dekat area Limbongan, Klebang. Kedai dia memang tak susah nak cari pun. sebab kedainya memang kat jalan utama menuju ke Klebang, belah kanan. Sorrylah, gambar kedai memang tak ada, sebab lupa lagipun. Korang, jangan tertipu tau, eventho korang tengok kedai tu kosong tak ada orang, padahal sistem mereka menggunakan "siapa cepat dia dapat" dengan kaedah menulis nama di buku. So, yang bungkus kuih tu akan panggil nama, contohnya; "Cekqa,60biji! Ada tak ada ni?". Bukan marah, tapi untuk make sure tak ada yang potong line. Memang buku tu,lunyailah. Haha!

Btw, Cekqa pergi dengan enciksuami, my sister and me of course. Hiks! Dan telah mengorder kuih keria tu sebanyak 20biji. Oh ya, sebiji keria adalah RM0.60. Cekqa menunggu selama hampir 2jam. HAHA! Gigihkan? Nak juga rasa kenapa orang cakap-cakap pasal keria ni. Apa yang specialnya? Asyik-asyik, coconut shake kan, sekarang mana-mana pun boleh dapat. 

Ala, kasi chanlah tuan tanah nak menempelkan muka kat tanah sendiri. Hihihihi. That time, tunggu keria, sambil menunggu tu apa kata kita makan Laksa Limbongan. Ini pun satu lagi yang orang dok cakap-cakap, Let's try! 


Apa macam geng?  Ada terliur ke? Hahaha! Ini sambil update, sambil telan-telan ailiuq. Aduh! Sedap okey, awesome! Sebab, kuah dia memang cukup lemak dia, masin masam pedas dia. Oh my oh my! Itu haaa,cili padi kemain terabur tu haa, silap gigit, habislah nak. Hiks! Pendapat Cekqa, laksa dia sedap, boleh pergilah orang katakan. Laksa cukup pekatnya, rasa complete and portion dia memang okey. Ewah! Chef sangat perangai ni. Hahaha! 



Hahaha! Itulah kerianya. Comel sangat, kilat-kilat gulanya sangatlah mengoda. MasyaAllah! Rasa dia memang umpph! Kalau selama ni, makan kuih keria, keledeknya sejemput je, but kuih ni, kaya sungguh dengan rasa keledeknya. Ini baru keria! Dan gulanya yang cukup pekat. Ya Allah! Sedapnya. Hwahwa. Cekqa tak tipu okey, memang keria dia cukup serba serbi, tak kedekut keledek. Kadang bila makan tu, makan keledek yang disaluti gula melaka yang pekat, cukup manisnya, sebab tak rasa pun campuran tepung tu. Dashyat tak gambaran Cekqa? Tapi, itulah yang nyatanya. 

Jadi,amacam geng? Seronok ke idok? Hahaha. Silalah melawat Melaka ya. Kalau pergi Melaka, nak merasa keria dan laksa Limbingan, silalah Google Maps/Waze "Kuih Keria Antarabangsa Limbongan"/ "Masjid Limbongan". Oh ya, dia ada dua kedai, satu sebelah Masjid Limbongan, satu lagi depan sikit sebelum sampai Coconut Shake Klebang. So,bila dah try, apa comment anda? 

Selamat melawat Melaka! 

Pullman Bangsar, Kuala Lumput | Entry Bergambar

Assalammualaikum and Hye! Good Evening. 

Apa khabar? Harap sihat hendakNya. Aduyai! Kesian sangat dengan blog ni, berhabuk berlapuk sudah. Ini kalau betulnya, dah bersawang dah ni. Hiks! Apakan daya, kudrat tak ada. Padahal, malas nak update. Pffft! 

Today, nak buat review sikit pasal Hotel Pullman Bangsar. Ewah! Cekqa kesana atas urusan kerja ya, bukan suka-suka. Tidaklah hendak membazirkan duit ke atas hotel tu kalau tak ada urusan. Well, plus I dont like jammed kat KL tu. Tapi, suka ke tak suka, bukan Cekqa pun yang drive,enciksuami yang drive. Hahaha! 

6hb March, Cekqa flight dari Senai, dalam pukul 12.30pm. Bila dah ready nak flight tu, dalam hati dah terdetik dah;"Nanti, dalam flight aku nak tidur, tak nak fikir pasal competition, taknak fikir pasal slide yang tak siap-siap tu". But, endingnya tak seperti yang diharapkan. Terima kasih kepada Encik. Anonymous yang duduk seat sebelah duk tanya itu ini, terima kasih buat saya brainstroming balik pasal research I tu. Nak dijadikan cerita, dalam flight still dapat hot seat. Rezekilah tu namanya,padahal tak pilih pun nak seat mana. Okey,setibanya di KLiA2, enciksuami dah tunggu. Pungpangpungpang semua dalam pukul tiga petang juga checkin hotel.

First impression;"Awat mewah sangat hotel ni?!". Segan nak masuk, sebab I ni dahlah macam budak tak cukup umur, kemain booking atas sebab business matter. Eh! Memang pun, bukan suka-suka. Bila dah check-in dapat floor 25th. Blurpp! Paling tinggi 27,dapat 25. Bestnya! 

Bila masuk bilik yang terlintas;"B,betul ke ni bilik kita?". Sebab apa Cekqa tanya, kenapa besar sangat oi! Dua orang je pun. Kawasan bilik yang berkatil pintu lain, yang ruang tamu siap bar buat coffee, sofa, meja makan, area lain. Hwahwahwa! Kenapa cantik sangat ni. Hahaha! Actually, taklah jakun, tapi seriuslah, betul ke Cekqa booking bilik ni? Untuk booking hotel,selalunya Cekqa guna booking.com. 



Reround bilik godeh itu-ini, okeylah berbaloi dengan harga yang Cekqa dapat,RM3++. Bilik air dia memang awesome sebab see-through. Hahaha! Tapi, jangan risau ya. Ada bidai yang boleh diturunkan, dan of course kita kasi bidai itu turun. Haha. Bath tub dia pun bestnya! Naik kecut-kecut jari berendam. Brr. 


Katil dia tak payah cakaplah, nampakkan kecik je? Tapi, satu katil tu muat untuk dua orang okey, ada space lagi, actually. Bantal dia empuk Ya-Rabb, pakkal je Cekqa dah kena bangun pepagi, berat je nak bangun dari bantal tu. Bantal pula boleh pilih nak bau apa, bau lavender ke, ginko ke, lemon grass ke apa. Power sangat tu boleh pilih bantal. Hiks! Ini adalah kerana, Pullman Bangsar mementingkan keselesaan anda. Ngerti? 


 Ini adalah ruang tamunya. Bar buat coffee tu, full package. Kau nak coffee ke tea peppermint ke earl grey ke apa ntah lagi,complete! Kau nak acah-acah brew espresso,boleh. Silakanlah ea? Buka fridge, akan diberi lima air tin, satu botol jus. Hwahwahwa! Jakun. Actually,dalam bilik ada TV, kat ruang tamu ni pun ada TV lagi. Agak-agak kalau ko nak tengok cerita lain, tapi suami nak tengok bola, silalah pilih TV sorang satu ea. 

Disebabkan Cekqa duduk level 25,makanya segala apa yang ada memang clear nampak. Jammed ke tak jammed pun boleh nampak, and lucky! Sebab, matahari masuk tidur that area. SubhanaAllah, cantik. Dah lakibini terpegun kat tepi tingkap tu. Oh ya, for those yang rasa-rasa tetiba nak bergym ke beryoga dalam bilik,silakanlah sebab equipment semua tu memang ada. Ironboard and iron memang dah tersedia. Hairdryer, scale weight and semua sabun, memang complete. Wangi pula tu. 

Overall,bagi Cekqa bago 10/10 untuk Pullman Bangsar, fasiliti and layanan cukuplah memuaskan. No wonderlah kenapa ramai yang recommend untuk stay kat sini. Lelagi kalau ada business meeting or corporate things, highly recommend. Ballroom dia awesome! 

Kesimpulannya, Pullman Bangsar,awesome. Terima kasih kerana menyenangkan dan menberi keselesaan kepada pelanggan anda. 


Ini adalah lakibini yang dah lapar amat,baju pun malas nak gosok, sebab nanti bertambah-tambah laparnya. Hahahaha! Hye Murni Discovery, mu tunggu aku datang. Erghh, stress sebab Spaghetti Arabiata with Salmon dia sodappp sangat eh. Hiks.

Spaghetti Arabiata with Salmon, RM22 at Murni Discovery,USJ,Kuala Lumpur.