Sambal Rangup Ikan Bilis Delimas.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Salam Sejahtera. 


Hye. Apa khabar? Kalau tanya Cekqa,jawapannya memang makin sihat,makin berkembang. Haha! Hati senang,makan itu ini. Siapa yang peduli kan. Hikks. So,hari ini cuti yang paling paling paling tak produktif. Bangun pagi, turun bawah cop mesin basuh. Nak dijadikan cerita, dari pukul 10pagi cop,pukul 12.30 tengahhari baru dapat basuh. Sem ni,inilah kali pertama rajin nak turun pergi washing machine. Kalau tak gigih juga perah baju,sidai baju meleleh-leleh airnya. Hahaha! Nampaknya,bila dah start first step ni, lepas ni makin rajinlah menabung kat washing machine tu. Hikks. Turun naik turun naik,adalah juga dalam 4 kali,siap beli lunch kat Pakcik Air Sedap depan blok,dan paling bestnya hari ni,abang tu buat air Jambu. Nyummmy! Pure okey pure airnya. Sekejap abang,sekejap pakcik,apa cerita Cekqa? Hahaha. Bila tang puji,kasilah abang sikit. Haha! Motif sangatkan. Lepas tu,gigih siapkan UMYS. Haish! Ada sahaja yang menghalang. Bila nak start print tu mulalah;

"Eh! Sikitnya page" // "Eh! Kenapa banyak sangat salah ejanya ni?"

Ceritanya,makin banyak Eh! Eh! makin lambat printnya. Susah jugakkan. TT__TT

Okey,so nak cerita apa ya hari ni? Dahlah hari tak produktif, belajar selak buku pun tak. Apa nak jadi ni? Apa nak jadi ni Cekqa? *sambil krak kruk krak kruk kuih Cincin Papar. Apa pun tak bolehkan. Hahaha. Oh ya, before lupa,setinggi-tinggi tahniah buat kawan sekelas masa zaman STEPO,Pieqa di atas perkahwinannya hari ini. Tahniah Piqa! Semoga berbahagia selalu hendakNya. 

Cerita pasal kahwin kahwin ni, dulu masa kat sekolah mesti ada ayat macam ni;

"Ala,yang diam yang skema tu yang kahwin dulu". 

Kan? Jangan tipulah, ni sampai ke unibersiti masih ayat yang sama keluar. Hakikatnya! Yes,ramai je yang slow, yang releks peace peace dah berumahtangga. Alhamdulillah, rezeki masing-masing. Lambat ke cepat ke, Dia dah atur. Eh! Eh! Kenapa pulak mengatal cerita pasal kahwin ni. Hahaha!


Disebabkan idea pun tak ada nak bercerita, let go cerita kegemaran Cekqa. Senang cerita, apa yang Cekqa suka makan/ stok kat hostel. Cekqa tak lah cerewet bab makan, cumanya, haruslah kena pedas kan. Tak pedas,tak powerlah. Tak begitu? So,hari tu jalan punya jalan kat Jusco Kulai,sekali terjumpa sambal ni. Apa lagi,ambik satu botol kecik, beli roti. 

Sampai je hostel,kemas semua barang. Duduk kat meja, apa lagi buka roti,buka sambal sapu macam sapu majerin. Dalam hati "Eh! Habislah aku,kalau pedas ni, mahu satu botol besar aku duk minum nanti". Kahkahkah! Dah habis satu roti, eh! terbuat lagi satu. Macam mana ni? Nampak tak kesedapannya macam mana. Phewww~


Sambal Rangup Ikan Bilis Halus, RM5.90/180g. 


Nampak tak? Terliur tak? Hahaha. Nampak tak ladanya tu. Pergh! Pergh! Tapi itulah, walau bilisnya cenonet je, walau bijinya masih nya tapi ranggup dia. Phewwww. Menangis kesedapanlah ceritanya. Itu yang habis satu buku roti tak sampai seminggu. Dan, itulah rahsia penambahan berat badan. Hahaha! 

Haa, itu jelah ceritanya. Lepas ni nak try yang sambal udang pula. Hikks. Ceritanya;bila nak start jogging ni Cekqa oi~. 


Arjuna Beta by Fynn Jamal.



Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular–
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda,
tak jelas mata–
ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

Berubah itu tak mudah.

Assalammualaikum dan Selamat Petang. 

Ini cerita semalam malam,Cekqa tak boleh tidur. Makanya,onlinelah. Baca artikel mana-mana yang patut. First for all,thanks a lot too Myra,my ex-roomate. Sebab,one day,ada dia whatapp lebih kurang begini;

"Kak,kenapakan,kita nak berubah,nak cari keredhaanNya,orang tak faham?". 

Gulp! Sayang,silap orang awak tanya. Kakak pun dosa bergunung. Kakak pun,dosa berlipat-lipat banyaknya. Tapi,bila mungkin ada hikmah dia bertanya. Dik,macam ni konsepnya;

"memang orang nak jalan lurus, memang akan langgar lubang, jatuh, tersagat
 baru boleh jalan lurus"

Dan,please take note too Nadzirah Afiqah binti Abdullah! Dan,ada satu artikel yang Cekqa pin kat bar laptop,so senang nak buat rujukan. Buat pujuk hati sendiri.So,lets read; 

Berubah ke arah kebaikan memang tak mudah. (click link)

Konsepnya, persekitaran yang baik akan mudah mendorong kita ke arah kebaikan.  Rebah bangun dalam perjalanan itu juga berasa ringan dengan nasihat dan teguran daripada jemaah persekitaran.

 Allah tidak pernah menyisihkan kita walaupun kita dah celup rendam diri kita dalam tangki dosa yang besarnya dapat memuatkan sekalian penduduk bumi.Malah Allah buka pintu taubat dan rahmatnya untuk kita siang dan malam. Tak cukup dengan itu, Allah beri kurniaan dan nikmat menurut ketetapanNya, cukup sempurna.
Padahal manusia, sedikit sekali yang menyokong kita demi kebaikan. Sedikit sekali.

My Workspace #1

Assalammualaikum dan Selamat Petang!

Syukur,Alhamdulillah! Akhirnya Cekqa dapat online. Hiks. Apalah! Ingatkan apa ya. Iyalah, berapa hari dah tak update blog,larilah reader's I. Siapa reader's kau Cekqa? Siapa? Muahaha! Berangan okey. 

Firstly, just want to say Alhamdulillah, sebabnya dan akhirnya dah check in hostel-paling-best-Parit-Raja. Hahaha! Bodeklah sikitkan,walaupun dapat tingkat atas,anak tangga tak sempat kira lagi,tapi patah balik patah balik angkut barang boleh tahan 4/5 kali. Almaklumlah,satu rumah diangkutnya. Hahaha! Dugaannya, sebelah blok betul-betul Tutty Fruity, elak stress je turun bedal icecream. Cekqa! Jimat! Jimat! Hahahaha. 

Sebenarnyakan, sebelum dapat line wifi ni kemain lagi banyak bebenor cerita yang nak diceritakan. Ini,bila dah dapat online, nan-hadoooooo satu cerita pun tak terlintas. Sabar jelah nakkk! 

Okey,back to my story about my hostel, roomate still dengan Tim,dapat katil bawah lagi. Kihkih. Roomate yang lain tu tak berapa nak ramah lagi. Releks,releks. Banyak masa lagi. 6 bulankan kita together-together. Okey,malas nak cerita banyak. Cerita pun,macam tak ada isi. Ya dok? Let's scrool my picture! 


Nahhh! Hambek! Nak kena angkut segala.Aduyai! Berdeeh jugalah sampai tingkat atas ni. Haha! Ala,Cekqa bukannya sempurna mana. Cekqa bawa apa yang patut. Ini pun sampai 5,6 kali kemas balik. Ada lagi yang tak bawa tu. Kihkihkih. -__-'

Bila dah check in bilik/hostel ni,perkara yang paling Cekqa suka atau yang memang jaga/hias bebetul. This! My workspace,meja study. Ya! Dan syukur,sem ni rasa meja macam besar pula. Letak laptop pun macam tak penuh lagi. I like! 


Ini adalah yang Cekqa letak untuk my workspace. Ala,biasalah,nama pun perempuankan. Hahaha! Bajet nak hias-hias ni,tak over RM20 pun. Well,kitakan kena berjimat cermat,kedai dua hengeeetttt adalah jawapannya. Kotak tiga tingkat tu,dah 5 tahun dah Cekqa usung,sejak dari poli lagi. Beli kat kedai RM2. Bekas lilin kaca love tu,beli kat Romantika,Angsana, RM3. Green board tu beli kat kedai RM2. Pewangi meja,wajib ada! Beli kat kedai RM5,wangian musk. Auumm,auumm. Patung Lego 4 orang tu koleksi sendiri, RM5.90/setiap satu. Ini adalah lego collection Friend's. Dan,quote omputih tu, cari online,print. Siap! So,total semua tolak lego lego tu, RM12. Well,I love you my workspace. It's nice to see,but U will die i you touch! Hahahaha! Kejam gila.


So,ini adalah,full picture for my study table. Ini awal-awal sem,tunggu hujung hujung sikit,entah kemana semua. Tapi, ruang ini sahaja yang Cekqa boleh hilangkan stress. Stress,kemas. Stress,kemas. Hahahaha! So, ruang mana yang awak-awak suka? Selain,dapur yang mengenyangkan,dan katil yang membahagiakan. Hahaha! So,lets share our favourite space. 

So,for my friend's and all of you,goodluck for this semester! Do the best and let Allah do the rest. 


P/S : Apa hukum seseorang memakai gelang kaki/tangan yang berloceng? Mohon penjelasan bagi sesiapa yang tahu. [^__^]Y


Keep your smile and spread your love. 

Kuih Lompang.

Assalammualaikum. Selamat Petang!

Buat apa tu? Cekqa capek sangat deh ini hari. Entah apa yang dibuatnya pun tak tahu. Pepagi mak dah ajak pergi pasar. Dan,seperti biasa taknak ikut. Sebab,kena mandi awal pepagi. Sejukk -_-,. Mak dah pergi tu,datang gilanya kemas rumah lari-lari. Kahkah! Bila ingat balik "Eh! Kenapa aku lari-larikan tadi masa nak ikat langsir.". Pergi dapur,lari. Padahal nak ambik penyapu je. Lari balik ke depan,ikat langsir. Lari ke ruang tengah,ikat langsir lagi. Lari masuk bilik,selak langsir dengan siap tukar cadar bagai. Ini pelik! Hahaha. Agresif, lagi-lagi lepas mimpi monyet. Hekeleh! Tak ada yang lain ke nak masuk mimpi. Monyet jugakkan. Cubalah Hatta Dolmat ke, Remy Ishak ke. Eh! Tak memasal. Hikks. 

Nak dijadikan cerita,mak balik je nampak ada tepung beras dengan tepung ubi kayu,itu yang datang rajin terus nak buat kuih lompang. Eh! Nak tanyalah, tepung ubi dengan tepun sagu sama ke tak ek? I is confius. Hahaha! Okey,back to my topic,Kuih Lompang. Sebenarnya,pelik juga kuih ni,sebabnya, macam mana boleh ada pusat kat tengah tu ek? Magikkkk! Bila tanya mak,mak jawab;

"Nak buat macam mana,itu semua Allah dah tetapkan"

Eh! Menangis darah airmata aku dengar jawapan tu. Iyalah,semua berbalik pada yang asalkan. Kihkih. So,bebel banyak pun tak guna. Jomlah salin ke printscreen ke screen shot ke resepi Cekqa ni. Oh ya,resepi asal Cekqa ambik dari blog chef yang sangat Cekqa kagum. Sebab,dia punya masak semua menarik tertarik kau memang daboom! Kau hado? Boleh check it out kat web Dari Dapur CT. Resepi ni,Cekqa ubah sikit. Biasalah,kalau boleh ringkas,ringkas lagilah gamaknya resepi tu. Hikks. 

Kuih Lompang.
Bahan-bahannya;

  • Bahan A
3 cawan tepung beras+2 cawan air- digaul sebati.
  • Bahan B
1 cawan gula+dua helai pandan diikat+2 cawan air- dimasak,ketepikan,disejukkan.

  • Pewarna pilihan. 
  • Kelapa parut


Berkenan sungguh Cekqa dengan acuan ni,satu corak orang kata bunga kangkung, tengah tu macam pokok Sakura,hujung tu macam bunga apa ntah tapi ada tulisan ala-ala Chinese. So,Cekqa bagi nama acuan Bunga Kangkung,acuan Sakura Kpop, dengan acuan Hang Lipo. Kau hado? Hahaha. Very antik U know. 


Bahan-bahan yang Cekqa gunakan. 

Cara-caranya


  • Bahan A & bahan B,dicampur dan digaul sebati. Ketepikan. 
  • Asingkan adunan tadi kepada 2 bahagian,dan letak pewarna pilihan hati. 
  • Panaskan pengukus,bila dah mendidih,susun acuan ke dalam kukusan,dan biarkan panas dalam 3 minit. 
  • Dah panas,tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit. 
  • Sajikan bersama kepala parut dicampur dengan garam dan daun pandan. Kalau nak tahan lama kelapanya,kukuskan sebentar. 
P/S : Jangan panik bila adunannya cair,memang adunannya macam tu ya anak-anak. 



Akhirnya,siap juga. Golek golek kat kelapa. Ngap! Begitu je masuk mulut. Perghh! 


Nampak tak pusat dia tu dalamnya. Orang dulu-dulu kata,kalau pusat dalam nanti kahwin dapat orang jauh. Erkk! Tak ada motif. Hahahaha!



Okey,bila dah siap tu apa lagi,teruja nak rasakan? Don't worry,rasanya memang sedang elok. Sebab Cekqa pun tak suka manis,so rasanya memang sedang elok,sebati dengan tekak I ni. Bila dah angkat tu,mak siap boleh cakap, "Lama dah tak nampak kuih ni". Ya! Lama dah tak makan,kalau tak bulan Ramadhan,jarang jumpa okey. I is sebak. 

Selamat Mencuba! {^__^}Y


Orang tua itu.

Orang tua itu 
by Dhia Cekqa,06 Februari 2014

Khas buat ayahanda dan ibunda
Haji Abdullah b. A. Majid.
Hajjah Misyati binti Wagiman.


Orang tua itu;
Lembut bicaranya. 
Sabar juga hatinya. 
Elok juga tingkah lakunya. 

Hatinya dibiar dimakan direntap. 
Tapi,senyumnya meleret tetap. 
Matanya dibiar redup ditatap.
Biar yang payah tersimpan kejap. 

Orang tua itu;
Tegas bahasanya. 
Bengis raut wajahnya. 
Namun,ikhlas peribadinya. 

Jiwanya tak siapa yang tahu. 
Namun rindunya selalu mengebu.
Pada yang anak-anak yang jauh.
Doanya tetap dibibir selalu. 



Apa ada dengan Kuala Pilah, Kedai Kain 1 Malaysia dan Kedai RM2.

Assalammualaikum dan Selamat Petang. 

Tiba-tiba rasa sesuatu. Perasaan tak percaya. Sebabnya,Cekqa rajin bebenor update blog. Come on sayang sayang sekalian, ombak pun beralih pantai, inikan kita manusia hati lalang. Eh! Peribahasa mana kau guna tu? 

Tsskk TT__TT

First for all,Happy Birthday to my friend, Fuad Azmi. May Allah bless you,dipanjangkan umur serta dimurahkan rezeki. Dan,cepat-cepatlah kahwin dengan Yaya. Hikks! Dan,tahniah in advance buat my bestfriend, Zuliana Zakir (Liely) atas pertunangan yang akan berlansung pada 08 Februari 2014. Dua hari lagi my bestfriend bakal menjadi tunangan orang. Aku? Tsskk. Releks,habiskan belajar dulu ya. Walaupun gatal dah tahap wajib. 

Sebenarnya nak cerita,tadi Cekqa pergi Kuala Pilah,saja jalan-jalan, niatnya nak pergi cari Kedai Kain 1 Malaysia. Okey,siapa yang tak tahu kat mana lokasi KK1M di Kuala Pilah,tempatnya senang sahaja dan strategik okey, tempatnya berdekatan Giant Kuala Pilah,sebelah je pun. Sebelah kedai coconut shake Janda Pulang. Jangan ketawa okey dengar nama kedai coconut shake tu,memang namanya macam tu. Kononnya,masuk radio katanya "Kalau duduk negeri tapi tak tahu Janda Pulang tak tahulah". Tapi,bila pergi nak minum "Kelapa tak ada abang". Eh! Sendiri nilailahkan. 

Okey,sambung balik cerita KK1M tu,so far so good kedainya,cuma kain tu tak berapa banyak lagi. Kedai baru kan,tapi dalam tak banyak-banyak tu,sempat juga Cekqa dan mak merembat sorang satu kain 4 meter,english cotton. Kain cantik,sejuk dan paling Cekqa suka tak payah gosok. Haa! Ini yang suka ni. Tapi, mak lagi hober tau! Dia pergi borong kain langsir satu papan,50meter. Katanya nak buat langsir,nak buat alas meja bla bla bla. Kau hadoo? Semangat nak menjahit untuk raya ni. Harga? Don't worry, harga semua mampu milik punya. Ayah pula merembat kain untuk dibuat jubah. Kain tebal,kualiti baik. Kita kan perempuan,tahulah kain baik ke tak. Pergh! Eksen budak ni, pang kang. Gambar kain tunggu baju I siap pleasing pose sana sini baru I publish okey? Haa,retis sangat u'olls. 

Dah borong memborong kain,singgah pula Bahau. Cekqa nak singgah kedai RM2. Nak memborong apa yang patut untuk naik sem ni. Tak tahulah kenapa nak naik sem ni semangat kemahennn. Mushkil juga, tapi tak apa,kita layankan. Manalah tahu semangat ni sampai habis sem. *tangan kebahu,mata ke atas*

Okey,cerita pula pasal kedai RM2 ni. Ini adalah salah satu kedai kegemaran Cekqa. Sebabnya,murah. Kau tak ke sakit hati pergi kedai lain benda sama harga lain-lain. Cekqa ni pun bukannyalah mampu nak keluar masuk kedai branded nak beli barang,cukuplah besederhana keluar masuk beli belah tak hingat dunia kat kedai RM2 ni. Rendah diri gittuuw. 

Tak beli apa pun sebenarnya, beli 6 pasang handsock warna warni. Senang, nak pakai baju kurung,bolehlah pakaikan. Semua warna aku rembat. Cekqa bukan beli melulu okey. Cekqa dah beli satu dah, dah try dah bawak pakai dua majlis dah. Handsock ni jenis masuk ibu jari dengan jari kelingking. So far so good, sejuk, rimas pun tak. Kalau tak asyik menyinsing jelah kerjanya.Tsskkk. 

Lepas dah beli handsock tu,Cekqa borong memo stick, gam, puncher and clip kertas besi. Beli sekali container plastik. So,taklah sepah atas meja study nanti *semangat nak study kononnya*. Menangis weyyy. Apa lagi rembatlah. Rembat punya rembat, RM50 pun tak habis. Nampak benor berjimat cermat menggunakan gaji part time sem lepas. Hewwheww. Gam tu 6 botol,RM2 okey. Tapi,Cekqa ambik 3 botol je,3 lagi serah kat mak. Memo pad yang besar tu pun ada 2 pax,RM2 juga. Kalau kat kedai lain satu dah berapakan. Selagi kita boleh jimat kita jimat ya anak-anak. 



Inilah handsock yang Cekqa rembat tadi,full package colornya. Kihkihkih. 


Contoh pemakaian handsock diatas. Erkk,testimoni ke apa ni ek? -_-'


Barang-barang school katanya. Duk diam diam dalam plastik dulu ya. Nanti dah balik rumah johor kang,baru kita kemas balik ya. 

So,itu sahaja yang Cekqa nak bebel. So,moral value,spend your money wisely okey sayang-sayang sekalian! Phewww~

Opsss,ini ada sedikit perkongsian ilmu dari Cekqa. Hasil duk khusyuk sambil pegang phone layan whatapp. Macam mana nak dapat pahala lebih tu Cekqa. -__-' Tsssk.

Masjid Kuala Pilah, terima kasih kepada Camera 360 atas effect rainbow. 



Waalaikumussalam. 

Tauhu Lembut Berkuah Sos Tiram.

Assalammualaikum dan Selamat Petang! Nampaknya,hari ni mood update blog membuak-buak, laptop mati sebab main tarik tarik plug tadi. Padan muka kau Cekqa. 

Sebenarnya,bukan apa pun,just nak update salah satu menu lunch Cekqa tadi, Tauhu Lembut Berkuah Sos Tiram. Siapa follow Cekqa mesti tahu yang Cekqa ni pakar bab-bab tauhu lembut ni. Eh! Perasan. Bukan pakar apalah, kalau tauhu lembut,Cekqa tahu goreng dengan sos tiram,settle. Lepas tu seludup rice cooker,masuk hostel, masak makan dengan roomate.Kahkah! Nostalgia betul. So,hari ni ubah sikit buat ada kuah pula. Biasanya Cekqa makan tauhu lembut ni, bila makan kat luar je,namanya Tauhu Claypot. Usaha nak masak sendiri tu nan hado kata kau. Sedih! Tssskk. 


Resepi yang bakal Cekqa bagi ni,tak ada sukatan-sukatan okey,main campak-campak,rasa. Begitulah kekdahnya Cekqa kalau masak lauk pauk. Garam ajinamoto pun rasa sampai 4/5 kali. Al-maklumlah, deria rasa Cekqa ni kureng sikit. Mesti jerit panggil mak suruh rasa sampai mak cakap;

"Kalau aku mati,kau nak pergi tepi kubur aku ke apa suruh rasa". Eh! kesitu pula melalutnya kan. Sabar jelah nakkkk.

Tauhu Lembut Berkuah Sos Tiram
Bahan-bahannya;

  • Tauhu lembut atau nama lainnya tauhu jepun, dipotong dan digoreng. Okey,Cekqa tahu mesti ada yang tanya;


"Tak pecah ke tauhu ni kalau goreng?"

Jawapannya,untuk mengelakkan tauhu ni pecah ketika goreng, taburkan sedikir tepung jagung kat tauhu,gaul sikit sikit, goreng. Bila dah goreng tu,jangan pula menggatal asyik nak golek-golekkan dia. Biar kan je, asal nampak garing je barulah terbalikkan. Okey?


  • Bawang merah dan bawang putih dicincang halus. 
  • Celery/Bunga Kobis/Cendawan
  • Isi ayam/Daging- 
  • Cili padi dihiris- tak nak pun tak apa
  • Sebiji telur. 
  • Sos tiram
  • Tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. 
  • Garam/Ajinamoto secukupnya. 

Cara-caranya;

  • Tumis bawang dan cili padi hingga naik bau. 
  • Masukkan sayur, masukkan sos tiram, kacau rata. 
  • Masukkan air dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Kalau pekat masukkan sedikit lagi air. Biarkan sebentar. 
  • Pecahkan sebiji telur dan gaul ya. 
  • Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa. 
  • Masukkan tauhu yang telah digoreng tadi dan biarkan. 
  • Tutup api dan sedia untuk dihidang. 
Selamat Mencuba! [^___^]Y



Kuih Bakar Berlauk

Assalammualaikum. Selamat Petang!

Petang petang ni Cekqa releks sikitlah sambil cuci cuci mata kat blog blogger famous. Hiks. Sekali, teringat yang tak update lagi resepi kuih semalam sebab ada one person minta resepi. Janji nya semalam,tapi nan hodo! Memang nak kena Cekqa ni.

Minta maaf pada yang berkenaan. Semalam,sebelum maghrib dah berkejar ke Surau Kg. Baru ni sebab ada sambutan Maulidur Rasul katanya. Ayah kata nak gerak pukul 6.45pm,lepas tu kita ni siap-siaplah. Balik dalam jam 11pm,maka balik siap-siap terus landing hanyut sampai ke pagi. Minta maaf ya. [*^__^*]

Okey,taknak bebel banyak. So,ini adalah resepinya ya.


Kuih Bakar Berlauk

Bahan-bahannya;
Untuk Inti

  • 150gm daging kisar-Untuk daging, Cekqa beli daging biasa sebab Cekqa tak berapa minat daging kisar sebab halus mulus sangat. Tak terasa di tekak gitu. Over Cekqa,over!
  • 1 sudu makan rempah kari daging- Cekqa guna adabi
  • 1 biji bawang besar, dicincang halus. 
  • 2 ulas bawang putih, dicincang halus. 
  • Hirisan daun sup.
  • Hirisan cili merah-dipotong dadu kecil. 
  • Garam dan gula secukupnya. 

Cara membuatnya;

  • Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. 
  • Masukkan rempah kari daging dan kacau rata. 
  • Tuang sedikit air dan masak sehingga rempah garing. 
  • Masukkan daging dan gaul rata dan biar daging masak. 
  • Tambah garam dan gula secukup rasa. Kalau warnanya pucat,tambahkan lagi rempah kari dan rasa ya. 
  • Masukkan hirisan daun sup dan cili merah. Cekqa masukkan sedikit sahaja. Sebab yang lebih tu nak tabur atas. 
  • Gaul rata dan matikan api. Sejukkan. 
Untuk adunan kuih bakar
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan santan kelapa-boleh juga ganti dengan susu cair/susu rendah lemak.
  • 3 biji telur. 
  • 180ml air
  • Sedikit garam. 
  • Pewarna kuning.
Cara-caranya;
  • Satukan telur,santan dan air. Kacau guna whisk sehingga tak berketul. 
  • Masukkan beberapa titik warna kuning dan sedikit garam. Mak Cekqa kata,garam kena agaklah,sebab santan ni kalau garam ni cukup,lemak dia memang umppphh!
  • Tapis dan ketepikan. 
*kalau penat,taknak gaul adunan ni guna whisk,boleh juga masukkan dalam blender,kisar halus.

So,dah selesai sediakan bahan-bahannya,jom kita bakar dia pula. Hikks. Untuk bakar ni, Cekqa tak guna oven,100% acuan tu atas dapur. Tenggekkan acuan tu atas kuali leper,letak je loyang atas tu. 

Cara membakar kuih bakar berlauk;
  • Panaskan acuan atas dapur. Letak sedikit majerin dan ratakan. 
  • Tuang adunan kuih bakar tadi tu 3/4 daripada acuan
  • Taburkan inti daging,hirisan daun bawang dan cili merah. 
  • Api sederhana ya dan tutup acuan tadi guna penutup periuk. 
  • Biarkan 2 minit,siap untuk dihidang. 
Nota jari :
  • Untuk pastikan adunan kuih dah masak,especially bahagian tengah kuih,boleh cucuk guna lidi/cungkil gigi. Kalau clear and clear maknanya dah masak lah tu. 
  • Majerin kan dah sapu mula-mula, tapi Cekqa still letak majerin dalam hujung sudu tu di setiap bahagian tepi acuan SEBABnya nak bagi senang keluar. Tak adalah nanti tercungkil-cungkilkan. Hikks. 
  • Potong kuih ketika dah sejuk ya. Releksss.
Selamat Mencuba! [^___^]Y


Panas dari dapur Cekqa. Hikkks. 


Kuih yang dah siap-siap dipotong untuk dibawa ke Surau Kg. Baru Rompin, Negeri Sembilan. 


Nampak tak kegigihan Cekqa potong daging tu. Hahaha! Itulah bila budak engineer masuk dapur, nak potong daging pun sampai dua pisau. Apa pun tak boleh Cekqa ni. 

Tsskk.