Pages

Tauhu Lembut Berkuah Sos Tiram.

Assalammualaikum dan Selamat Petang! Nampaknya,hari ni mood update blog membuak-buak, laptop mati sebab main tarik tarik plug tadi. Padan muka kau Cekqa. 

Sebenarnya,bukan apa pun,just nak update salah satu menu lunch Cekqa tadi, Tauhu Lembut Berkuah Sos Tiram. Siapa follow Cekqa mesti tahu yang Cekqa ni pakar bab-bab tauhu lembut ni. Eh! Perasan. Bukan pakar apalah, kalau tauhu lembut,Cekqa tahu goreng dengan sos tiram,settle. Lepas tu seludup rice cooker,masuk hostel, masak makan dengan roomate.Kahkah! Nostalgia betul. So,hari ni ubah sikit buat ada kuah pula. Biasanya Cekqa makan tauhu lembut ni, bila makan kat luar je,namanya Tauhu Claypot. Usaha nak masak sendiri tu nan hado kata kau. Sedih! Tssskk. 


Resepi yang bakal Cekqa bagi ni,tak ada sukatan-sukatan okey,main campak-campak,rasa. Begitulah kekdahnya Cekqa kalau masak lauk pauk. Garam ajinamoto pun rasa sampai 4/5 kali. Al-maklumlah, deria rasa Cekqa ni kureng sikit. Mesti jerit panggil mak suruh rasa sampai mak cakap;

"Kalau aku mati,kau nak pergi tepi kubur aku ke apa suruh rasa". Eh! kesitu pula melalutnya kan. Sabar jelah nakkkk.

Tauhu Lembut Berkuah Sos Tiram
Bahan-bahannya;

  • Tauhu lembut atau nama lainnya tauhu jepun, dipotong dan digoreng. Okey,Cekqa tahu mesti ada yang tanya;


"Tak pecah ke tauhu ni kalau goreng?"

Jawapannya,untuk mengelakkan tauhu ni pecah ketika goreng, taburkan sedikir tepung jagung kat tauhu,gaul sikit sikit, goreng. Bila dah goreng tu,jangan pula menggatal asyik nak golek-golekkan dia. Biar kan je, asal nampak garing je barulah terbalikkan. Okey?


  • Bawang merah dan bawang putih dicincang halus. 
  • Celery/Bunga Kobis/Cendawan
  • Isi ayam/Daging- 
  • Cili padi dihiris- tak nak pun tak apa
  • Sebiji telur. 
  • Sos tiram
  • Tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. 
  • Garam/Ajinamoto secukupnya. 

Cara-caranya;

  • Tumis bawang dan cili padi hingga naik bau. 
  • Masukkan sayur, masukkan sos tiram, kacau rata. 
  • Masukkan air dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Kalau pekat masukkan sedikit lagi air. Biarkan sebentar. 
  • Pecahkan sebiji telur dan gaul ya. 
  • Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa. 
  • Masukkan tauhu yang telah digoreng tadi dan biarkan. 
  • Tutup api dan sedia untuk dihidang. 
Selamat Mencuba! [^___^]Y



No comments:

Post a Comment