Pages

Kuih Lompang.

Assalammualaikum. Selamat Petang!

Buat apa tu? Cekqa capek sangat deh ini hari. Entah apa yang dibuatnya pun tak tahu. Pepagi mak dah ajak pergi pasar. Dan,seperti biasa taknak ikut. Sebab,kena mandi awal pepagi. Sejukk -_-,. Mak dah pergi tu,datang gilanya kemas rumah lari-lari. Kahkah! Bila ingat balik "Eh! Kenapa aku lari-larikan tadi masa nak ikat langsir.". Pergi dapur,lari. Padahal nak ambik penyapu je. Lari balik ke depan,ikat langsir. Lari ke ruang tengah,ikat langsir lagi. Lari masuk bilik,selak langsir dengan siap tukar cadar bagai. Ini pelik! Hahaha. Agresif, lagi-lagi lepas mimpi monyet. Hekeleh! Tak ada yang lain ke nak masuk mimpi. Monyet jugakkan. Cubalah Hatta Dolmat ke, Remy Ishak ke. Eh! Tak memasal. Hikks. 

Nak dijadikan cerita,mak balik je nampak ada tepung beras dengan tepung ubi kayu,itu yang datang rajin terus nak buat kuih lompang. Eh! Nak tanyalah, tepung ubi dengan tepun sagu sama ke tak ek? I is confius. Hahaha! Okey,back to my topic,Kuih Lompang. Sebenarnya,pelik juga kuih ni,sebabnya, macam mana boleh ada pusat kat tengah tu ek? Magikkkk! Bila tanya mak,mak jawab;

"Nak buat macam mana,itu semua Allah dah tetapkan"

Eh! Menangis darah airmata aku dengar jawapan tu. Iyalah,semua berbalik pada yang asalkan. Kihkih. So,bebel banyak pun tak guna. Jomlah salin ke printscreen ke screen shot ke resepi Cekqa ni. Oh ya,resepi asal Cekqa ambik dari blog chef yang sangat Cekqa kagum. Sebab,dia punya masak semua menarik tertarik kau memang daboom! Kau hado? Boleh check it out kat web Dari Dapur CT. Resepi ni,Cekqa ubah sikit. Biasalah,kalau boleh ringkas,ringkas lagilah gamaknya resepi tu. Hikks. 

Kuih Lompang.
Bahan-bahannya;

  • Bahan A
3 cawan tepung beras+2 cawan air- digaul sebati.
  • Bahan B
1 cawan gula+dua helai pandan diikat+2 cawan air- dimasak,ketepikan,disejukkan.

  • Pewarna pilihan. 
  • Kelapa parut


Berkenan sungguh Cekqa dengan acuan ni,satu corak orang kata bunga kangkung, tengah tu macam pokok Sakura,hujung tu macam bunga apa ntah tapi ada tulisan ala-ala Chinese. So,Cekqa bagi nama acuan Bunga Kangkung,acuan Sakura Kpop, dengan acuan Hang Lipo. Kau hado? Hahaha. Very antik U know. 


Bahan-bahan yang Cekqa gunakan. 

Cara-caranya


  • Bahan A & bahan B,dicampur dan digaul sebati. Ketepikan. 
  • Asingkan adunan tadi kepada 2 bahagian,dan letak pewarna pilihan hati. 
  • Panaskan pengukus,bila dah mendidih,susun acuan ke dalam kukusan,dan biarkan panas dalam 3 minit. 
  • Dah panas,tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit. 
  • Sajikan bersama kepala parut dicampur dengan garam dan daun pandan. Kalau nak tahan lama kelapanya,kukuskan sebentar. 
P/S : Jangan panik bila adunannya cair,memang adunannya macam tu ya anak-anak. 



Akhirnya,siap juga. Golek golek kat kelapa. Ngap! Begitu je masuk mulut. Perghh! 


Nampak tak pusat dia tu dalamnya. Orang dulu-dulu kata,kalau pusat dalam nanti kahwin dapat orang jauh. Erkk! Tak ada motif. Hahahaha!



Okey,bila dah siap tu apa lagi,teruja nak rasakan? Don't worry,rasanya memang sedang elok. Sebab Cekqa pun tak suka manis,so rasanya memang sedang elok,sebati dengan tekak I ni. Bila dah angkat tu,mak siap boleh cakap, "Lama dah tak nampak kuih ni". Ya! Lama dah tak makan,kalau tak bulan Ramadhan,jarang jumpa okey. I is sebak. 

Selamat Mencuba! {^__^}Y


No comments:

Post a Comment