Hong Kong Trip #Part 3 (Sleep In Hotel)

Assalammualaikum
Selamat Sejahtera. 

Gigih tak Cekqa update hehari cerita pasal cuti kali ni? Bukan apa,buat rujukan diri sendiri. Manalah tahu nak bawak suami,anak-anak kan. Eh! Sesuatu sangatkan. Hello! I nak honeymoon kat New Zealand okey. Hahaha! Beranganlah kau tak habis-habis. 

Based on the topic,Cekqa nak cerita pasal penginapan 4 hari 3 malam (22-25 Jan 15) sepanjang di Hong Kong. Hotel yang Cekqa and group menginap adalah Sleep In Hotel,dimiliki oleh orang Pakistani,Mr.Sonu,tak silaplah. Hahaha! 





Gambar bilik nan hado. Sebab apa? Sesampai je,kebabommmm. Semua melepek kat katil. Balik jenjalan lagi sampai bilik kebaboommm lagi. Jadi,sampai ke sudah,nan hado gambar bilik. Hahaha! Apa yang ditawarkan sepanjang duduk kat hotel ni?
Berdekatan dengan Station MTR Tsim Sha Tsui.
Berdekatan dengan Avenue of Star.
7Eleven
Free WiFi | Private Toilet
Fridge | Telephone | Hair dryer | Iron | Microwave | Peti besi
Shower facilities | Slipper | Heater | Air Condition
Itu antaranyalah. Air panas dia jangan cakaplah,kau over buka,sampai berasap-asap keluar airnya. Hahaha! Bilik air selesa dan bersih, tuala disediakan dan setiap hari ditukar dan bilik dikemas setiap hari. So,kalau ada nak tinggalkan barang berharga,simpan dalam peti besi,pun disediakan. 

Kalau  pepagi nak buat air panas,dont worry,memang disediakan. Nescafe ke teh ke memang ada,siap dengan gula sebalang. Haaa,lagi satu hotel memang akan bekalkan air mineral setiap bilik 2 botol hari-hari. Kalau dia tak bagi,minta okey? Hahaha. 
Macam nak sampai hotel daripada Airport?
Dari Airport cari signboard bus,follow je the signboard tu ataupun keluar pintu utama terminal 1 tu and then belok ke kanan straight je akan nampak bus. 

Kalau stay kat area Tsim Sha Tsui boleh naik bus A21 and turun kat pit stop NO.13. Charge yang akan dikenakan adalah HKD33. Dont worry,that bus memang sediakan luggage area. Just letak your bag,and enjoy your sit. 
Macam mana nak tahu dah sampai pit stop kita bila naik bus?
Dalam bus,akan ada satu mini TV lah untuk inform dia dah sampai pit stop/akan ke pit stop mana. Kalau pit stop kita NO.13,bila bus dah sampai pit stop dah kat NO.11,and kalau kita duduk area atas,bolehlah turun,get ready. Just tengok mini TV tu,nombor paling atas,itulah pit stop seterusnya.  

Turun je bus memang akan jumpa bangunan Maridor Mansion and masuklah dalam tu. Hotel Sleep In untuk check in level 11,and bilik Cekqa level 14. Fyi,kat sana,nak naik lif pun kena beratur okey. Berdisiplin sangat tau,and ada guard jaga lif tu. Lif dia pula satu untuk level nombor ganjil,satu lagi level nombor genap. 
Pembayaran macam mana? Book hotel? Check in lambat cancel ke?
Pembayaran dibuat masa check in bilik. Masa tu,kakak Cekqa bayar cash HKD,berapa tu lupa,but kalau dalam Ringgit Malaysia,RM1280. Bilik pula untuk 3pax. Untuk booking hotel boleh buat kat booking.com ataupun just click sini untuk info lebih lanjut tentang Sleep In Hotel . Okey,cerita pasal check in ni,rajin-rajinlah berbalas email dengan pihak sana. Inform flight pukul berapa,sampai pukul berapa. Bila dah sampai,email lagi,cakap dah sampai and akan ke hotel. Simple sayang-sayang. Hihihihi. My Mr.Sonu,is nice. Ouch! Kahkah. Nasib tak nyanyi hindustan je kat situ. 
Selamat tak untuk diduduki?
Ya,banyak persoalan dan tanda tanya. Eh! TerNajwa Latip pula. Hahaha. Ya,bila masuk area tu,tetiba perasaan tu,betul ke tempat ni. Sebabnya tempatnya boleh dikategorikan sebagai flat kalau kat Malaysia ni. Tapi,bila dah masuk bilik,Alhamdulillah,memang selesa. Nak masuk memang ada code dia sendiri ya. And,CCTV memang active. Nak dijadikan cerita,one day tu Cekqa ambil air panas kat dapur dialah,tapikan dedua pendek,tak berapa nampak nak tekan heater tu,tetiba je orang yang jaga kaunter sampai. Dialognya;

Mr.Pakistani : Why? The water not coming?
Cekqa : Dah coming,dah coming. 

Kau ghase? Apa kekdahnya menjawab macam tu. Hahaha! Berdekah ketawa. Lepas tu dia pun datang tunjuk macam mana nak guna. Padahal,masalahnya butang tu lock dengan unlock je. Kahkah! 

So,kesimpulannya,buatlah pilihan yang bijak. Ya,memang a little bit pricey tapi kau kena consider juga,tanah dia kecik,mostly,hotel memang mahal kat sana. Kalau nak selesa,luas,mahal lagilah. Tapi, yang Cekqa stay ni pun dah memadai. Sebab apa? Percayalah,awal pagi korang dah keluar,malam baru balik. Itupun,dah penat,mandi-mandi,tidur. Hahaha!

Okey,lepas ni,Cekqa nak cerita part pergi Avenue of Star dengan Disneyland. Seronok takkkkk? Hahaha. Bebudak sangat. Pang kangg! 

Hong Kong Trip #Part 2 (Airport Hongkong)

Assalammualaikum
Selamat Sejahtera. 

Hye! Kembali bersiaran untuk part ke-2. Semalam konon nak sambung part 2,lastnya pukul 12 dah masuk tidur. Entah kenapa ngantuk gila semalam even tengok RunningMan pun macam takdok feel. Haha. Ini pun sambil fikir-fikir nak masak apa ya untuk orang kerja harini. Ingat macam nak buat sup soon dengan tauhu kering,pecahkan telur lepas tu buatkan sambal kicap sikit. Pheww,sedapnya! Tapi,awal-awal semalam Kak Miya dah whatapp nak ajak pergi Dapur Jendela kat Bazaar Karat,mengidam roti jala katanya. Jadi? Kita masak nasi goreng jelah,goreng ayam crispy. Okey jugakkan. 

Back to the topic,untuk part 2 ni Cekqa nak flight yang dari KL-HK, and apa yang kena buat after sampai kat HK. Okey,jom!

Flight dari mana? Naik apa? Berapa jam penerbangan? Besar tak airport HongKong?
Untuk ke HongKong,Cekqa and siblings naik AirAsia dengan hashtag #togetherwestand dari KLiA2. Untuk harga ticket flight,Cekqa tak settlekan. Kakak yang settlekan. So,tak tahu budget tu berapa. Lagipun,harga tiket nikan berubah-ubahkan? So,rajin-rajinlah check kat AirAsia. Kalau nak naik MAS pun okey juga. Flight Cekqa pukul 8.45am,so untuk international flight baggage drop and check in kena buat 3 hours before. Lagi cepat settle,lagi cepat kita nak tuju gate. Bukan apa,KLiA punya gate,Ya Ampun,jauhnya. Hahaha! 



Alhamdulillah,flight around 3 hours 50 minutes. Before flight,hujan ya kat luar tu. Makanya,syaiton nirrajim pun memainkan peranannya,sampai fikir bukan-bukan. Aduh! Tapi,bila masuk je dalam flight,Alhamdulillah! Hujan dah stop and keadaan cerah seperti biasa. Sepanjang flight tu Cekqa tak tidur pun,kejap-kejap buka tingkap tengok awan. SubhanaAllah,cantik sangat. Dah tengok tutup balik. Bila pilot pusing,cornerkan flight buka lagi,sebab suka tengok wing dia turun naik. Hahaha! Bebudak sangat. 


Dan.Alhamdulillah! Flight sampai around 12.30pm. Airport HongKong ni kat tengah-tengah pulau ya. Memang akan rasa,flight kita seakan jalan kat air,tetiba je dah landing. Kihkihkih! Dan,airport Hongkong adalah besar ya anak-anak. 




Sampai airport nak buat apa? Apa yang dia minta masa kat kastam? Lepas kastam nak tuju mana? 

Sesudah turun dari flight,Cekqa naik shuttle bus untuk ke terminal satu. Dan,kat situlah peperiksaan kastam akan dilakukan.

Kastam Hongkong 
-- sediakan passport dan 'arrival form' sahaja. Lain,tak payah nak keluarkan. After dia check,dia akan bagi salinan arrival form satu kat kita and bagi permit. Simpan bebaik ya dedua ni. Kalau boleh, jangan keluar-keluarkan dari passport. Simpan terus. Nak balik baru pegang balik passport.  

Bila dah lepas semua,dah boleh buat pemeriksaan badan semua lepas tu bolehlah pick up bag segala. And,once dah lepas semua,Alhamdulillah tak ada yang sangkut atau apa. Jangan risau,korang follow je signboard,InsyaAllah taklah sesat kebarat. Satu je pesanan,kat tempat orang,jangan berlagak pandai. Apa yang kita baca,dan apa yang kita akan lalui adalah berbeda ya. Jadi,sama-sama bantu. Amboi,pesanan penaja sangat tau. 

OCTOPUS CARD 

-- Untuk menaiki pengakutan awam kat Hongkong,kita memerlukan Octupus Card,function dia sama je macam Touch N Go. Kalau tak ada,masa naik bus kena sediakan duit kecil ya. Duit sana besar-besar. Pernah kau pergi 7Eleven,beli air mineral HKD21 bayar guna HKD1000. Hongkong je tabah,kat Malaysia,elak kena maki. 

  • Kat mana boleh beli?
--After lepas segala kastam,kita akan sampai kat Arrival Hall Hongkong International Airport which is kat Level 5. So,pergi cari kaunter Airport Express and boleh beli kat situ. Kalau tak jumpa,tanya je mana-mana officer "Where can I get Octupus Card". Haa,gittuww. 

  • Harga :
---HKD 150 untuk dewasa dan HKD untuk kanak-kanak. HKD50 dicaj sebagai deposit dan balance card HKD100. Kalau pergi 3 orang,tiga-tiga kena ada octopus card. Kalau nilai baki dalam dah berkurang,boleh topap kat mana-mana 7Eleven atau pun pergi je mana-mana counter information MTR. Okey,masa balik nanti balik nanti boleh pulangkan Octopus Card kat MTR Counter Information kat Airport. Cekqa haritu turun kat terminal 2,so keluar je dah jumpa kaunter tu. Masa pulang tu,kita akan dapat baki yang ada dalam card+deposit kita. Masa tu,Cekqa spend HKD300 untuk card and baki HKD111. 



TRAVELLER SIMCARD 


---Lepas dah beli octupus card bolehlah proceed beli travellers simcard okey. Ianya sangat diperlukan ya,especially untuk contact family ke nak semakkan pandangan igline kawan-kawankan. Hahaha! Simcard ni beroperasi selama 10 hari,boleh call and akan ada data internet. Harga? Cekqa tak berapa pasti,sebab masa tu tukang jaga beg. Tapi,lain phone lain harga okey? Iphone mahal sikitlah katanya. Dont worry,pekerja sana akan bantu install that things. Kita tinggal pakai lepas tu ping ping whatapp. Beli satu sim cukup dah,lepas tu boleh tettharing kan. Lagipun,kat hotel mestilah ada wifi. 
  • Kat mana boleh beli? 
---Kat Level 5 tu juga. Cari 7Eleven lepas tu toleh kanan akan jumpa kedai 1010. Ataupun tanya juga mana-mana officer "Where can I get traveller simcard". Signboard kedai tu,warna kuning ya. 


ATTRACTION TICKET

Untuk ticket attraction such as Disneyland,The Peak Tram and Madame Tussaud's Cekqa beli kat Airport sahaja. Kenapa? Sebab,lagi murah,lepas tu nanti tak payah beratur pepanjang,tinggal masuk je sebab ticket memang dah ada kat tangan. Masa kat airport tu,jenjalan punya jalan,terjumpa kiosk so survey lah,sekali bincang,beli jelah terus. Untuk Disneyland harga asal HKD499 dapat HKD450, Untuk Peak Tram + Madame Tussaud's dapat HKD230. Untuk Cable Car Ngong Ping 360,Cekqa beli direct kat kaunter cable car,tapi awal pagi dah kena datang ya. Kalau lambat,alamatnya beraturlah pepanjang. Oh ya,nama kiosk tu Cekqa lupa apa nama,tapi depannya ada perkataan China,lebih kuranglah. Hihihihi. Pesanan penaja,jangan kecil hati kalau layanan diorang macam nak tak nak,perangai memang macam tu and lagi satu bahasa pengantaraan pula English right? Diorang terkial-kial,kita pun sama,so give and take and smile. Kitakan tinggi dengan budi bahasa. Tapi,dont worry,officer dia nice. 

Lepas dah settle tiga benda ni,korang nak reround ke apa ke,terpulang. Tapi Cekqa and group terus amik bus menuju ke hotel dengan menaiki bus. Okey,later kita cerita macam mana nak ke hotel pilihan,hotel apa Cekqa stay ad how much and apa kemudahan yang disediakan next entry. Cekqa nak memasak. Lapar's. Hahaha. Seperti biasa,segala penambahbaikkan,comment atau pun segala perkongsian amatlah dialu-alukan. 

See ya! 

Hong Kong Trip #Part 1 (Preparation from MY)

Assalammualaikum
Selamat Sejahtera. 

Hye! Seperti biasa,disebabkan malas nak ngadap TV and phone,kita ngadap blog je. Rindunya kat Baby O. Samsung jangan kecil hati okey? Semalamkan,perasaan nak tumbuk orang tu menebal sangat,sampai seram sejuk badan sampai tidur sendiri. Pasal apa pun tak tahulah,am I fool? Hahaha. Manusia,biasalah. Cakap kemain pung pang sana sini,hebat sana sini,apa pun takdok. Boo boo boo~ 

Back to the topic,Alhamdulillah selamat pergi dan balik dari JB-KL,KL-HK,HK-KL,KL-JB. Syukur! Segala puji-pujian bagi Allah yang mentadbir sekalian alam,Yang Maha Mengetahui segala apa yang ada dilangit dan dibumi,semua urusan perjalanan dipermudahkan olehNYA. Walaupun,hati ada sedikit gentar bila nak naik flight tu,but Alhamdulillah,semuanya selamat. Flight pergi balik smooth, pilot, co-pilot and flight attendance semua nice. 

On 20th Januari,malam tu sibuklah mengemas bag baju,makanan semualah. Untuk trip kali ni,pergi tiga (3) bradik,which is my 3rd and 2nd sister's,Didah and Miya. But yang dari JB cuma Miya and me. 

Kena ada VISA ke? Berapa jam lewat/cepat dari Malaysia? Waktu Solat macam mana?
Passport jangan lupa! Check tarikh luput. Tarik luput ke? Biaq pi laaaahh. Hahaha. Untuk ke HongKong,VISA tidak diperlukan ya. Tidak perlu,cumanya nanti dalam flight akan dibagi 'arrival form' untuk diisi and sampai kastam sana akan diberi permit. Waktu Hongkong dan Malaysia adalah sama. Tidak cepat dan tidak lewat,sama. Maka,tak payah nak otter jam ea. Hahaha! Untuk waktu solat di sana boleh check kat sini dan arah kiblatnya 285 degree. 
Keperluan apa nak bawa? How to distribute that things? Ah! Risaunya beg terlebih berat! Makanan tin boleh bawa ke? 
Untuk menjawab segala persoalan yang diatas,meh,Cekqa si amatur nak kongsi-kongsi. Yang Cekqa bawa cumalah satu bagasi and satu beg sandang yang besar like backpackers. Beg sandang,K.Miya bawa. Bagasi Cekqa bawa. 

Untuk yang beg sandang,cumalah pakaian semata-mata. Bagasi,bekalan makanan semata-mata. 

3 orang 3 beg. Alhamdulillah,balik beg tak beranak pun. Barang je yang beranak pinak. Hahaha!

Baju? Berapa banyak baju nak bawak? Cukup ke?   
Based on jadual perjalanan sebenarnya berapa banyak baju nak dibawa. Okey,jadual perjalanan and jumlah baju yang Cekqa peruntukkan adalah seperti berikut *amboi!terasa macam diva sangat ni* :
Day 1 (pm) : Avenue of Star (1 pasang)
Day 2 (am-pm) : Disneyland HK! (1 pasang + Spare 1 baju)
Day 3 (am-pm) : Ngong Ping 360 | The Peak Tram | Madame Tussaud | Ladies Market (1 pasang)  
Day 4 (am) : Airport (back to Malaysia)  (1 pasang)
---baju tidur : sepasang ---jaket/cardigan : 2 helai. ---tudung : 4 helai. 
See. Sikit je sebenarnya. Sebabnya keluar awal pagi,balik dalam pukul 8,9 malam. Haaa! Jangan cakap Cekqa selekeh okey sebab "Eh! Tak tukar baju ke jalan dari pagi ke malam berjalan". Diingatkan ya,peruntukkan ni untuk musim sejuk sahaja. Sebabnya,masa Cekqa pergi suhu dia 15C-20C ditambah dengan angin kuat especially kat Ngong Ping and The Peak. Angin kuat sampai jalan pun kena tolak dengan angin. Berpeluh tidaklah sama sekali. Gigil ada. Untuk keselesaan masa jalan,dinasihatkan,pakailah kasut yang selesa. Cekqa pakai kasut Bata je uolls, dengan sneakers Everlast. Janganlah mengatal nak pakai heel lah apalah. Boot okey,but jangan yang bertumit tajam tu. Kang terpelecok macam mana? Hahaha. 

Cekqa Airport style *bluwerkk!*. Bagasi yang sebelah penuh dengan rice cooker,and bebaju. Sebelah dipenuhi dengan souvenir. Hahahaha! Pengsan. That bag ponjot tu,isi passport,wallet,powerbank, charger and earphone. Oh ya,dan segala peta-meta yang berkenaan dengan HK. T___T
Makanan? Apa nak bawa ya? 
Untuk bekalan makanan,Cekqa bawa beras 1kg Cap Bird Paradise, Maggi Cup (6), biskut-biskut, Milo/Vico/Nestum, mushroom soup, roti, sambal bilis Delimas, makanan dalam tin (ayam kari,ayam kurma,ayam rendang,sambal) adalah dalan 6 tin. Mayonis paket. Kalau rasa mual/loya,bolehlah bawa asam ke gula-gula ke kan,ready je dalam beg. Periuk nasi mini,sudu, garfu and tupperware. Hotel yang Cekqa stay tu,semua complete. Air panas disediakan,microwave disediakan,teh/nescafe,cawan semua ada. So,dah ada tu kita gunakanlah sebaik-baiknya. Bila balik,banyak lagi bekalan makanan yang lebih. Hihihihi. Bila nak makan,masak nasi dulu,bila dah masak,tukar dalam tupperware and kita boleh panaskan lauk pula. Sebelum keluar pagi,masak dan makanlah dulu. And bila balik,masak lagi and makan lagi. Tak kebulur pun kat sana. Don't worry. Hihihihi. Cuma air kena minum banyak okey waktu sesejuk tu. Bukan apa,kulit kering and bibir kering sangatlah tak seronok. Hahaha. Air mineral boleh beli kat 7Eleven dengan harga HKD21. Ada yang lagi murah 9HKD. Ikut tahap kebesarannya. And nak dijadikan cerita,hotel Cekqa stay,memang peruntukkan air mineral 2 botol setiap bilik,everyday. Tapi,Cekqa dapat 3 botol,dengan alasan "3 bottle please,because 3 person right?". Hahaha! 

Inilah air mineral yang dibekalkan oleh hotel. Hotel apa? Next part. Hahaha! Ya,memang menangis tengok harga dia, tapi tak apalah,ini satu keperluan wajib right? Takdehallah. *gambar credit to blog Fatin Liyana

Duit berapa banyak nak tukar? 
Seelok-eloknya,tukarlah duit RM ke HKD dari Malaysia. Rajin-rajinkan diri tengok ratenya okey. Cekqa masa tu tukar cuma RM900 dapat 19++HKD. Sebabnya,Cekqa bukan seorang kaki shopping sangat,tapi tetap gila gak beli itu ini. Hahaha! Boo boo~ Itupun ada lebih dalam HKD260. 

Apa lagi ya preparation dari Malaysia? Hahaha. Betullahkan? Kalau tak siap benda-benda ni kat sini, kat negara orang lagilah kita tak tahu mana nak carikan. Huahuahua. Rasanya ini je yang kena prepare kat negara sendiri. Ada penambahan/pertanyaan/perkongsian comment-commentlah ya. Sharing is caring, sharing is loving itu tidak sama sekali. Hahaha! Double meaning sangat tau! Okey,see the next part okey? Untuk perjalanan KUL-HK. 

See ya! 


29 of 366

Assalammualaikum
Selamat Sejahtera. 

Cerita dia,Selamat Tahun Baru. Hahaha! Booo Cekqa,boo~Biarlahkan. Hari-hari tetap hari yang baru. Ya dok? Kemain berhabuk berspider-man dah blog ni. Last entry bulan September tahun lepas. Hahaha! Menangis! Ini soon datang rajin log in blog sebabnya phone rosak. Tahniah Nadzirah! Baru empat (4) bulan pakai,amboi,rosak dah? Hahaha! It's okey. Maka,pakailah phone Samsung yang retak berjuta tu. Siap dah warning mak,kalau call,call telefon rumah. Kalau tak,telinga kena renjatan eletrik kesan retak tu. Anyone nak belanja iphong? Berangan boleh. 

Duduk rumah dah tepu. Nak buka TV pun tak pandai. Hahaha! Kasihan. Maka,kemas rumah,lipat bebaju,tidur. Lepas dah bosan,bangun,turun dapur masak. Masak apa? Masak ayam sambal dengan sayur campur,untuk orang balik kerja kejap lagi. Diri sendiri,makan nasi pepanas,goreng fishcake dengan kicap. Nikmta okey,nikmat! Biasalah,kalau dah masak,nak makan memang tak cerita dia. Kenyang amik bau kot. Esok pepagi dah kena bangun buat sarapan untuk Mirul,adikku si jelly tu. Selamba cakap, "Kak Iqa,pepagi buatlah nasi goreng ke,cucur bilis ke,boleh aku bawak sarapan pergi kerja". Kau ghase? Hahaha! Inysaallahlah ceritanya. 

2014? Sama seperti tahun-tahun yang sebelumnya. Berlabuh dengan penuh kesyukuran,kegembiraan and lebih bermakna. Oi! Dah tua okey? *menangis*. Bila nak kahwin? Eleh,tanya kita pula,awak awak tu bila nak kahwin? Seronok okey,roomate dah nak bersalin anak kedua dah,sebaya okey,ulang lagi,sebaya! Yang junior,jumpa-jumpa je,"Kak,habis paper ni,lusa kita kahwin!". Miangnyaaaaa. Hahaha. Padahal,diri sendiri sentap. Relekss,releksss. Wa chill wa peace. Wa study lagi apa. Pffft. Jemputan kawan-kawan bulan Feb (2) ni,kemain amboi! Ceritanya,sampai tujuh (7) jemputan. Kau ghase? Tahniah kawan-kawan ku. Moga bahagia dan bercinta sampai Syurga. 

2015? Habis paper haritu,merdeka! Barulah rasa nikmat tahun baru lepas habis segala paper. Paper pulak semua jenis psyko. Hello! Dalam kelas belajar ibarat masak nasi putih je,dalam final kemain soalan ibarat nasi beriyani lauk ayam campur acar buah dengan papadom Md.Shah punya. Over tau! Kemain meroyan dalam dewan nak menjawab. Goreng sampai rentung. Dengar cerita result tak rasmi dah keluar,tapi malas gila nak tengok. Tapi,nanti kena tengok juga,sebab kena print and submit kat YPJ. Alaa,nyampah nak tengok pointer sekarang,sebab madah drop je. Itulah,memain lagi. 

2015 dimulakan mukadimah cutinya dengan bercuti bersama keluarga ke Melaka. Actually,bukan cuti betul. Cuti Sabtu Ahad,and then Isnin paper Environment. Mantap! 1st family dah #PakLahMakMiss. Masing-masing dah sibuk,makanya,penyertaan kali ni wajib. Kau ada paper ke kerja ke apa,kena ada. So,enjoy! Kemain aku enjoy disiang  hari,malamnya bertapa ngadap nota sambil tongkat mata. Hahaha. 


Antara 2015 punya wishlish nak naik kuda,tercapai! Hye Manja,manja sangat awak ni. Yang jaga kuda ni siap pesan kalau nak naik kuda free,jemputlah ke rumah dia kat mana ntah,tapi area Melakalah. Hahaha! InsyaAllah. Lepas tu siap cakap "Saya ingatkan awak form lagi". Awet muda memang macam tu T__T. Gua dah 24 dah,ntah-ntah dia baya adik-adik je. Haha. 



Family day kali ni temanya merah. Dah macam pekerja,pesara AirAsia dah semua. Hahaha! Dan dimeriahkan dengan kehadiran Kak Wa and Hana Humairah,kesayangan atok and nenek. Eceh! 

Aktiviti first,pergi Taman Mini Malaysia,yang dekat dengan Ayer Keroh tu. Jalan-jalan-jalan sampai penat,lepas tu pergi Ujong Pasir makan asam pedas. Lepas tu,balik ke homestay kat Umbai. Balik,lepak-lepak kejap,keluar balik pergi Bandar Hilir,sebabnya nak naik Melaka Cruise. Naik malam baru best,sebab banyak lampu-lampu. Sebelum tu reround kejap kat area-area situ,selfie lah apalah. Mak layankan je anak-anak dia,ayah awal-awal dah surrender. Bila kitaorang balik je,tengok dia tengah syok urut kaki. Amboi! Hahaha. 


Malam makan kat Umbai,and then balik mandi mandi mandi lepas tu study sampai tidur dengan buku nota segala. Ceritanya,satu page pun tak habis dah tidur. Hahahaha! Esoknya balik, masing-masing buat haluan memasing. Satu kereta balik Negeri Sembilan,satu kereta balik KL,satu kereta balik Batu Pahat, bila sampai Parit Raja,satu kereta lagi balik Gelang Patah. Hahaha. Begitulah ceritanya. Malas pula nak cerita terperinci. Nantilah ea. Kalau rajin,adalah entry tempat-tempat yang dilawati. Hahaha!



Okey,habis cerita pasal family dah. Hahaha! Tetiba sangat kan dah habis. Ala,nanti ceritalah lagikan. Ayah call,phone dah okey. So,nak tunggu mak ayah balik Johor balik bila pula ek. Ni nak pegang phone sendiri pun malas,tak ada perasaan. Hahaha! Kejam sangat ni. 

Okey,malam nanti I up entry I pergi obersea ea. Sementara otak masih waraslahkan. Biasalah,bukan buat apa punkan cecuti ni. Duduk rumah,makan makan,tidur. Hahaha. 

Okey,see you!