"The User Profile Service failed the logon” error message. What to do?

Assalammualaikum dan Hello!

How are you? I really hope my readers tak kisahlah setia ke tidak,setakat singgah ke apa ke, harapnya everything will be okay, and fine. Alhamdulillah, Cekqa pun semakin sihat gamaknya ni, gemuk kuasa 8968585879. But, I don't care, gittew. 

Based on topic, last week adalah mimpi ngeri. Sebab, bila nak log in profile sendiri kat lappy, sangkut. Password dah betul dah, rasa macam tak ada tukar. Bila masukkan password je, mesti keluar perkataan "The user profile service failed the logon". WTF! What the fish okey, jangan nak mencarut je. Hahaha! Blank kejap masa tu, puas fikir, rasa macam tak tukar password. Haih! Bosanlah gamaknya. Bila dah malas nak layan penyakit dia ni, Cekqa pun shut downlah. Satu hari setengah jugalah beku tak tahu nak buat apa, movie pun tak leh tengok. 

Esoknya, Cekqa pun try find the solution for this problem, so let me guide youolls yang mengalami benda yang sama dengan cara yang paling ringkas sekali. Hiks!

Firstly, lappy mesti dalam keadaan "SAFE MODE",which mean, before pop out the windows logo, make sure tekan F8. Nanti, akan keluar tiga choice, which is; Safe Mode / Safe Mode with Networking / Safe Mode with Command Prompt. Maka, pilihlah "SAFE MODE". But, janganlah tetiba terkejut sebab semua besar je segala icon, background pun hitam, chill okey? 
Secondly, pergi ke logo windows and search "REGEDIT",then press enter.  
Next, cari ni;
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\ CurrentVersion\ ProfileList.  
Dapat dah? Okey, Then, akan jumpa file yang "S-1-5-bang bang boommmm nombor bebanyak" kan? Mesti ada satu file yang diakhiri dengan .bak and lagi satu takde kan? Senang je, rename balik dedua file tu. Right-click, lepas tu rename, yang file ada .bak, buang .bak, yang tak ada .bak, tambah .bak.
Last step, pergi kat file yang tiada .bak tu,cari "RefCount", value data "0" dan "State", value data "0"Okey, dah! Close semua tab, lepas tu restart. 
Dan,dengan bangganya riak takbur whatapp enciksuami kata dah pandai settle masalah lappy. Dan, dan enciksuami cakap, dia dah tahu dah nak buat macam mana tapi tak yakin Cekqa boleh buat. Hello! Isteri awak Alhamdulillah sedikit bijak. Hiks! Dan, malam tu kemain marathon tengok cerita korea. Hahaha. 

Selamat mencuba and releks okay? Benda boleh settle. Hiks!  

No comments:

Post a Comment