Pages

Famous D'Amour Cookies!

Hye blogger! Jam pun dah menunjukkan ke angka-12. Tapi mata tak nak lelap lagi. Tulah,semuanya gara-gara tertidur petang tadi. Ter ke? Kehkehkeh.

By the way,semalam (Ahad) sangatlah janggal. Sebab apa? Kalau kat rumah mak,hujung minggu masing-masing tunjuk handal. Buat itu ini. Tapi bila dah duduk rumah sewa. Oven pun tak ada,makanya duduk diam-diam atas kerusi mengadap nota dan assignment. Pehh! Serious,terbaik! Sedihhh!

Dah malas nak cakap banyak,Cik Iera nak tunjuk satu gambar. Tadaaaaaaa....





Terkecur tak? Ala,biskut simple je. Tapi dah banyak kali jugaklah mengodeh resepi ni. Bukan apa,sedap kot. Kehkehkeh! Puji diri sendirikan. Keji betul perangai macam ni. So,jom Cik Iera kongsi resepi. Haaa! Lupa nak cakap,sebenarnya resepi ni Cik Iera ambil dari chef otai ni, Kak CT. Thanks kak CT. Tapi dah godeh sikitlah resepi asalnya. Asal boleh je Cik Iera ni. 

Biskut Coklat Chip Famous D'Amour (Penuh kasih sayang buat sampai tangan cramp. Kehkeh)

Bahan-bahannya.
Bahan A [Ayak]
2 1/4 cawan tepung gandum
3 sudu kecil serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu emplex

Bahan B 
250gm mentega [suhu bilik]
150gm gula kastor
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil esen vanilla
coklat chip dan sebarang jenis kekacang 

Cara-caranya.
  1. Ayak segala bahan A supaya lebih halus. Ketepikan. 
  2. Pukul mentega,esen vanilla dan gula kastor sehingga kembang. 
  3. Masukkan kuning telur dan pukul rata. 
  4. Masukkan bahan A,kacau sebati dengan spatula.
  5. Masukkan chocolate chip dan badam cincang. Kacau rata. 
  6. Sudukan adunan atas dulang yang telah digris/disapu dengan mentega. 
  7. Bakar pada suhu 160'C selama 15 minit. Bergantung pada saiz adunan. Api atas bawah. 
  8. Sejukkan dan siap untuk dihidang. Bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara. 
Nota : Jarakkan adunan anggaran 1inch sebab adunan akan mengembang dan leper dan masa membakar,bergantung pada saiz adunan. Kalau saiz adunan kecil,jangan terlalu lama. Kang ada yang jadi garinggg hitam. Teheeee.

Haa,apa lagi. Siap sedia untuk buat time raya. Selamat mencuba!


Lot's of love,
Cik Iera 

No comments:

Post a Comment