Pages

Tauhu Jepun versi Dhia

Salam buat semua pembaca. Firstly,sorry to Qalisha sebab lambat sangat bagi resepi ni. Cepat BOOO kat Cik Dhia. Bukan taknak share, tapi Cik Dhia ni kalau resepi lauk dan pauk ni payah nak share sebab,ikut suka dia je nak campak dalam kuali tu apa. Asal nampak depan mata masuk,last-last jadi hidangan yang tak tahu nama dia apa,tapi rasanya sedap. Ok,BOOO sekali lagi. Masuk bakul angkat sendiri. KihkihkihSo,let's go baby.


Tauhu Jepun versi Dhia.

Bahan-bahannya.
  • Tauhu jepun (ikut berapa banyak nak,potong bulat ya. Jangan nipis sangat. Nanti masa goreng,hancur)
  • Celery,kobis bunga ( sayur ni pun,ikut sukalah apa nak letak. Brokoli/mushroom pun sedap campur)
  • Bawang besar,bawang putih
  • Sos tiram
  • Udang/Sotong
  • Cili padi (bagi pedas sikit)
Cara-caranya.
  • Goreng tauhu jepun terlebih dahulu. Garing-garing sedap. ^^. Toskan dan ketepikan.
  • Tumis bawang besar,bawang putih dan cili padi hingga naik bau.
  • Masukkan sayur celery dan kobis bunga.
  • Masukkan tauhu jepun yang telah digoreng tadi dan masukkan sos toram. Ok,untuk sos tiram ni ikut kita nak letak banyak mana. Kalau kering,letak air sikit. Sikit je ya.
  • Rasa,kalau kurang rasanya bolehlah letak sedikit bahan perasa (garam dan ajinamoto). Kalau Cik Dhia,letak sikit je,sebab sos tiram tu dah masin kan?
  • Siap untuk dihidang! Bolehlah tabur daun sup untuk hiasan.
Selamat mencuba kesayangan. ^^

Lot's of love,
Cik Dhia Afiqah.

No comments:

Post a Comment