Pages

Puff Pastry with Sugar Topped

Salam buat semua reader's. Bersawang dah blog Dhia. Maaf ya,terlalu banyak kerja sampai tak sempat apa-apa kat blog. Okey,resepi tiramisu tak masukkan lagi! Adehhhhh~Tak apa,go thru dengan resepi puff yang Dhia try sebelum ni. Sebab apa Dhia try,sebab dah banyak kali keluar masuk Lavander Bakery & Bistro kat JJ Bukit Indah tu,tapi tak ada dah. So,ambil jalan,surf cari resepi. Mata bersinar-sinar. Kehkehkeh. So,jom layan gambar dulu. 


Tadaaaaaaa! Ini dia hasil tuaian. Eh! Hasil menyepahkan dapur. Mihmihmih. Okey,so ayuh kita ke resepinya pula. 

Bahan-bahannya :
  • Gula pasir.
  • Satu sudu kecil serbuk kayu manis *Dhia tak letak sebab tak suka. 
  • Kulit Puff Pastry ready made *Dhia guna jenama Kawan. :)

Cara-caranya. 
  • Ambil sekeping kulit puff. Sebelum nak roll bagi nipis,taburkan sedikit tepung ya kat alas supaya tak melekat. Ok,lepas tu bolehlah roll kan puff ni sampai sederhana nipis. 
  • Angkat kulit puff taburkan gula atas alas, letakkan kulit puff,tabur gula lagi diatas puff dan roll sekali lagi. Haaa! Gula dah melekatkan? Approve! Next  step. :). Kalau yang letak serbuk kayu manis,gaulkan dulu ya dengan gula.
  • Ok,yang ni terpulang pada kreativiti masing-masing,nak bentukkan macam mana. Dhia buat empat segi je,lepas tu tepi-tepi tekan guna garfu,nak bagi cantik. Mihmih
  • Untuk dapatkan bentuk love tu macam ni caranya. 
Mula-mula lipat dua untuk dapatkan tengahnya, kemudian,gulung kulit puff kiri dan kanan sehingga ke tengah. Lepas tu akan dapat bentuk macam belah kanan tu kan? Bolehlah potong. Lepas tu cer tengok,dah dapat dah bentuknya. Yeahhh! Okey,pesanan. Bila nak potong tu,jangan terlalu nipis okey? Nanti ranggup sangat dan terlalu cepat masak. 
  • Dah siap bentuk semua,sejuk bekukan dalam ice box,kira-kira 5 minit,keluarkan dan bolehlah bakar dalam suhu 180C selama 15 minit/ sudah keperang-perangan. 
  • Selamat mencuba! ^_^
Dalam oven. Gulp! Kihkihkih

Dah,jom bawa bekal. Mihmihmih
Lot's of love,
Dhia Afiqah

No comments:

Post a Comment